Nervsystemet, indelning




Människans nervsystem kan delas in i det centrala och det perifera nervsystemet. Det centrala nervsystemet, CNS, består av hjärnan och ryggmärgen och det perifera nervsystemet, PNS, av hjärnnerverna och ryggmärgsnerverna.

Från det perifera nervsystemet skickas nervsignaler till hjärnan, t.ex. från vår känsel eller hörsel. Men också signaler till våra muskler, så att de drar ihop sig. Impulser till det centrala nervsystemet sker i sensoriska nerver och impulser från centrala nervsystemet sker i motoriska nerver. Kan du beskriva en nervsignals väg från känsel till muskel?

Det motoriska nervsystemet kan ytterligare delas in i en somatisk och en autonom del. Det somatiska systemet kan styras av viljan. Exempel är att vi sträcker oss efter något, eller att vi går ut och går. Signalerna går till så kallade skelettmuskler. Det autonoma systemet kan inte styras utav viljan och reglerar glatt muskulatur, hjärtmuskulatur och körtlar. T.ex. signaler till muskler runt tarmar, som får maten att klämmas vidare i matspjälkningssystemet. De här musklerna som inte sitter fast i skelettet är ofta starkare men långsammare än vanliga muskler. Kan du komma på några fler exempel?

Till sist så kan det autonoma systemet delas in i det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. "Fight or flight" styrs av det sympatiska nervsystemet. Det utsöndrar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Det sympatiska nervsystemet är aktivt när kroppen mobiliserar för fysisk ansträngning medan det parasympatiska nervsystemet är aktivt när kroppen kräver vila. På kvällen upplever vi detta som trötthet. Skelettmuskler slappnar av och blod strömmar till matspjälking. Det utsöndras oxytocin, som får oss att må bra. Vi somnar. Det parasympatiska nervsystemet styr just vila och sömn.  

Kommentarer